Skip to main content

Oedeem fysiotherapie in Assen

Oedeem is een duur woord voor het vasthouden van vocht. Als je lichaam vocht vasthoudt, krijg je vaak last van dikke benen, enkels of armen. Je ledematen voelen zwaar, je bent snel moe en je kunt pijnklachten hebben in je gewrichten, waardoor je niet meer zo makkelijk en soepel kunt bewegen als eerder. Je kleren passen misschien niet goed meer of je trouwring zit te strak, en het voelt alsof je huid onder spanning staat. In onze fysiotherapiepraktijken in Assen helpen we je met oedeemfysiotherapie om deze klachten te verminderen.

Hoe ontstaat oedeem?

Oedeemklachten zijn heel vervelend, dat snappen wij als geen ander. De oorzaak van oedeem? Soms is het aangeboren, maar vaak komt het door een operatie, chemotherapie, bestraling, diabetes of een ongeluk. Je lymfestelsel werkt daardoor niet goed meer, bijvoorbeeld doordat er lymfeklieren zijn weggehaald of beschadigd zijn geraakt. Je lymfestelsel is verantwoordelijk voor de afvoer van vocht. Als dat niet meer goed werkt, ontstaat er dus vochtophoping. Daardoor krijg je vaak dikke enkels of armen, maar soms komt het ook voor op andere plekken, zoals het gezicht.

Oedeemfysiotherapie in Assen: hoe werkt het?

Oedeemfysiotherapie richt zich op het afvoeren van overtollig vocht. Een belangrijk onderdeel van oedeemtherapie is manuele lymfedrainage. Dit is een techniek om vocht mee af te drijven. Het zorgt ervoor dat je lymfesysteem geprikkeld wordt om aan het werk te gaan. Om echt resultaat te boeken, kom je in het begin vaak 2 keer per week naar de praktijk voor manuele lymfedrainage. Later in de therapie kan er soms meer tijd tussen de behandelingen zitten, afhankelijk van je situatie. Het doel van de therapie is om die uiteindelijk helemaal af te bouwen, en dat je leert hoe je zelfstandig om kunt gaan met je oedeemklachten.

Naast de manuele lymfedrainage kijken we ook altijd naar andere vormen van therapie die jou kunnen helpen. We passen in sommige gevallen bijvoorbeeld lymfetaping toe. Voor deze methode werken we met een speciaal soort tape – kinesiotape – die we op zo’n manier aanbrengen dat je lymfesysteem extra gestimuleerd wordt. Of misschien heb je juist baat bij een compressiekous. Dan sturen we je door om een kous te laten aanmeten.

Omgaan met je oedeemklachten

Oedeemfysiotherapie gaat niet alleen over de behandeling zelf, maar we helpen je ook om te leren omgaan met je klachten. Je ontdekt wat je zelf kunt doen om je klachten te verminderen. Daarvoor krijg je bijvoorbeeld oefeningen mee die je thuis kunt doen, zoals ademhalingsoefeningen of bewegingsoefeningen.

Vooral die beweging is belangrijk. Als je niet of weinig beweegt, wordt het vocht in je lichaam slecht afgevoerd. Door je spieren in beweging te brengen, zet je ook je lymfestelsel aan het werk, waardoor je minder vocht vasthoudt. Aan de slag gaan met bewegen doe je in overleg met je fysiotherapeut. We kijken welke vorm van beweging bij je past op basis van wat je kunt en wilt. Het kan ook fijn zijn om mee te doen met een van onze beweegprogramma’s, waar je samen met anderen op een laagdrempelige manier bezig gaat met bewegen. Dat doe je altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Oedeemfysiotherapie in Assen: plan je afspraak

Het is belangrijk om niet te lang door te lopen met oedeem, want hoe eerder je begint met de behandeling, hoe groter de kans is dat je klachten weer afnemen. Met oedeemfysiotherapie kun je weer beter bewegen en ervaar je minder pijn. Zo hebben je oedeemklachten minder invloed op je dagelijks leven.

Plan je afspraak met onze oedeemfysiotherapeut in Assen gelijk online in via onderstaande knop. Heb je nog vragen? Neem dan gewoon contact met ons op via WhatsApp, dan helpen we je snel verder.

Maak een afspraak
???? klik hier om te chatten