Nek-/ arm-/ schouderklachten
Wat zijn nek-, schouder- en/of armklachten?
Klachten aan nek, schouder en/of arm komen zeer veel voor en vormen een belangrijk gezondheidsprobleem. In Nederland heeft 35% van de werkende bevolking te maken met deze klachten en bezoekt hiervoor regelmatig een huisarts of fysiotherapeut.
Klachten aan nek, schouder en/of arm veroorzaken vaak beperkingen in het uitvoeren van werk, hobby en sport .
Wat kan een oorzaak zijn?
Een veel voorkomende oorzaak van nek-, schouder- en/of armklachten is het myofasciale pijnsyndroom. De pijn wordt veroorzaakt door pijnlijke verhardingen in de spier, de zogenaamde triggerpoints. Deze kunnen zorgen voor zeurende pijn of een verzwakking van de spier. Ook kan de pijn uitstralen naar andere gebieden. De klachten ontstaan niet altijd met een duidelijke oorzaak. In veel gevallen zijn de klachten voorafgegaan door een chronische overbelasting, zoals door langdurig in een verkeerde houding zitten. Ook door acute overbelasting, bijvoorbeeld door het maken van een verkeerde beweging kunnen triggerpoints ontstaan. Houdingsafwijking, beenlengte verschil, inactiviteit of persoonlijke factoren zoals het ervaren van langdurige stress kunnen de klachten beïnvloeden.
Wat kunnen de symptomen zijn:
Naast uitstralende pijnklachten en spierzwakte kunnen triggerpoints een groot aantal uiteenlopende klachten geven zoals:
- stijfheid in gewrichten
- hoofdpijn
- tintelingen
- vegetatieve reacties zoals veranderde zweetsecretie, onwel voelen, duizeligheid,
- overgevoeligheid van de huid
- pijnklachten aan oog en/of oor
- een tranend oog
- coördinatiestoornis (zoals slechter wordend handschrift)
Het in kaart brengen van de klachten.
Om de klachten goed te kunnen behandelen wordt er door de therapeut eerst naar de oorzaak van de klachten gekeken.
- Welke spieren en gewrichten zijn aangedaan. Hierbij wordt gekeken naar de spierfunctie, spierverhardingen (triggerpoints) en de soepelheid van gewrichten.
- Welke activiteiten, bewegingen of houdingen zijn niet mogelijk of veroorzaken juist de klachten.
- Welke factoren kunnen het herstel belemmeren. Denk hierbij aan (werk)houding, gezondheidstoestand, stress.
Behandeling:
De behandeling kan bestaan uit:
- Triggerpoint behandeling door middel van massage.
- Dry needling: een techniek waarbij een zeer dunne naald in de spierknoop (trigger point) gestoken wordt, waardoor de spier snel en langdurig ontspant.
- Manuele therapie: het mobiliseren of manipuleren van gewrichten zodat deze gewrichten weer soepel en pijnvrij kunnen bewegen.
- Correctie van de houding, en oefentherapie voor het adequaat uitvoeren van activiteiten/bewegingen .
- Daarnaast is er de mogelijkheid om een echo opname te laten maken in onze praktijk om de klachten te onderzoeken en het herstel te volgen.
Professionaliteit
Er is een speciale training van de fysiotherapeut vereist om deze trigger points te kunnen vinden en behandelen.
De Praktijk voor Nek-, Schouder- en Armklachten in Groningen is een kenniscentrum op dit gebied en geeft cursussen voor fysiotherapeuten in het onderzoeken en behandelen van patienten die lijden aan dit myofasciale pijnsyndroom. Tevens hebben onze therapeuten de cursussen gevolgd van het Onderwijscentrum voor nek-/schouder- en armklachten. Het NSA verzorgt postacademiaal onderwijs voor fysiotherapeuten in Nederland en Zwitserland. De cursus is gericht op het onderzoek en de behandeling van de meest voorkomende klinische beelden in het nek-, schouder- en armgebied.
Schoudernetwerk Noord
Als praktijk zijn we ook aangesloten bij het stichting Schoudernet Noord (SSN). De stichting Schoudernet Noord (SNN) is een werkgroep van manueel therapeuten en/of sportfysiotherapeuten en/of algemeen fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn op gebied van diagnostiek en revalidatie van schouderaandoeningen. Binnen onze praktijk is Janneke Altelaar als manueel therapeute aangesloten bij het schoudernetwerk.
Deze behandeling wordt aangeboden op de volgende locaties: Gezondheidsplein Marturia, Messchenstaete (Marsdijk/Peelo) en Amsteflat (Pittelo)