Fysiotherapie Assen
Van der Knaap en Postmus- Fysiotherapeuten
Locatie’s:
Gezondheidsplein Marturia – Thorbeckelaan 201
Messchenstaete – Hoekbree 3
Amstelflat – Amstelstraat 13
Van der Knaap en Postmus- Fysiotherapeuten
Locatie’s:
Gezondheidsplein Marturia – Thorbeckelaan 201
Messchenstaete – Hoekbree 3
Amstelflat – Amstelstraat 13
Degene die alles afweet van “de mens in beweging”, is de fysiotherapeut. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. In het hierna volgende leest u daar meer over. Wat de fysiotherapeut doet, hoe een behandeling in z’n werk gaat en de kwaliteit ervan gewaarborgd is. Kortom, een nadere kennismaking met uw fysiotherapeut.
Voor wie is de fysiotherapeut?
Jaarlijks gaan zo’n 1,5 miljoen mensen, jong en oud, naar de fysiotherapeut. Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, een “verkeerde” beweging, of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Het gevolg is dat u ergens pijn heeft, minder goed kracht kunt uitoefenen of een bepaalde beweging minder goed of helemaal niet kunt maken.
Er kan sprake zijn van een zwelling, soms zijn er problemen met de ademhaling. Een fysiotherapeut onderzoekt dan de oorzaak.
Vanaf 1 januari 2006 heeft u geen verwijsbrief meer nodig voor de fysiotherapeut. Natuurlijk, u mag nog altijd eerst een afspraak maken bij de huisarts. Maar het hoeft in principe niet meer.
Dat heeft voordelen. Zo komt u “direct” bij de specialist in beweging terecht, zodat u “direct” kunt beginnen met het werken aan uw herstel.
De huisarts blijft een centrale rol spelen in de coordinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.
Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, dan voert deze eerst een screening uit. Dit betekent dat hij eerst vaststelt of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kan hij u bv doorsturen naar de huisarts. Wanneer u wel behandeld kan worden dan kan hij of één van zijn collega’s, in overleg met u aan de slag.
Afhankelijk van uw situatie gaat u naar een fysiotherapeut toe (locatie gezondheidsplein Marturia, Messchenstaete- Marsdijk/Peelo of Amstel) of in een zorginstelling (ziekenhuis, revalidatiecentrum, verzorgingshuis of verpleeghuis). In sommige gevallen komt de fysiotherapeut bij u thuis. Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Dit is maatwerk. Wel werken veel fysiotherapeuten met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders. Elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.
De fysiotherapeut kan u op diverse manieren helpen. Wie al eens behandeld is, denkt al snel aan oefeningen doen en massage. Globaal zijn er drie soorten behandelingen: bewegingstherapie , massage en fysische therapie. Vaak worden ze gecombineerd. Daarnaast zorgt de fysiotherapeut voor preventief advies, voorlichting en begeleiding om herhaling of verergering van klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat.
In instellingen kan de fysiotherapeut bijdragen aan een zo kort mogelijke opnameduur. Verder is het belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten door oefeningen te doen. En goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is. Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut draagt bij aan uw herstel.
Kijk voor meer informatie op: www.defysiotherapeut.com