Claudicatio Intermittens (CI) wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd en wordt in meer dan 90% van de gevallen veroorzaakt door slagaderverkalking (atherosclerose). CI is een uiting van perifeer arterieel vaatlijden (PAV), waarbij sprake is van atherosclerose van of naar de slagaders van de benen.
Van PAV hoeft een patiënt geen klachten te ervaren. Wanneer de patiënt met PAV klachten ervaart van pijn in één of beide benen tijdens inspanning die vervolgens verdwijnt na het nemen van enige minuten rust spreken we van claudicatio intermittens (CI).
Vergoeding fysiotherapie bij etalagebenen
Gesuperviseerde looptherapie wordt vanaf 1 januari 2017 vergoedt voor patiënten met claudicatio intermittens die een verwijzing hebben van huisarts of specialist. Dit houdt in dat patiënten met claudicatio intermittens geen aanvullende verzekering meer nodig hebben om een traject fysiotherapie vergoedt te krijgen. De eerste 37 behandelingen fysiotherapie wordt gedurende 1 jaar vergoedt vanuit de basisverzekering.
De zorgkosten voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen vallen in eerste instantie onder het eigen risico.
Dit betekend dat, wanneer het eigen risico nog niet is aangesproken, de eerst kosten voor eigen rekening zijn.
Wanneer het eigen risico al voldaan is, zijn de zorgkosten op rekening van de zorgverzekeraar.
Indien de 37 behandelingen uit de basisverzekering gebruikt zijn en het traject nog niet afgesloten is, kunt u gebruik maken van de aanvullende verzekering mits deze is afgesloten.
Zijn er toch nog onduidelijkheden of vragen betreffende uw zorgverzekering?
Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
Onze praktijk is aangesloten bij het ClaudicatioNet (www.claudicationet.nl).
Contactpersonen:
Ineke Feiken- lid van het claudicationet
Janneke Altelaar – lid van het ClaudicatioNet
Vergoeding
Perifeer arterieel vaatlijden staat in de lijst chronische aandoeningen voor de ziektekostenverzekeraar. Dit wil zeggen dat de vergoeding plaats vindt vanuit de basisverzekering.
Vanaf 1 janauri 2017 worden de behandelingen 37 keer vanuit de basisverzekering vergoed.
Behandelingen die vanuit de basisverzekering vergoed worden vallen onder het eigen risico.
Nut van looptherapie
De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens (of etalagebenen) is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levenstijl. ClaudicatioNet geeft u duidelijkheid over waar en bij welke fysiotherapeut bij u in de buurt goede kwaliteit gesuperviseerde looptherapie wordt gegeven.
Het woord looptherapie geeft al aan dat we iets anders bedoelen dan (sportief) wandelen. Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks traint, en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt. In het begin krijgt u 2 keer per week begeleiding van uw fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden (indien uw conditie dit toelaat) en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Door telkens door te lopen tot net voor u uw maximale loopafstand heeft bereikt, kan uw loopafstand vergroot worden.
Onze praktijk
Wij zijn aangesloten bij ClaudicatioNet. Dit is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het geven van gesuperviseerde looptraining van Claudicatio patienten. Op de site van dit netwerk kunt u meer informatie vinden over Claudicatio. Ook kunt u hier een zorgzoeker vinden van alle bij dit netwerk aangesloten fysiotherapeuten.
Links :
www.claudicationet.nl
www.hartstichting.nl
www.hartenvaatgroep.nl